Photovoice met kinderen: een handleiding en kennisclip zijn online

Samen voor een gezonde wijk!

Photovoice met kinderen: een handleiding en kennisclip zijn online

november 23, 2020 Nieuws 0

Hoe zien kinderen hun wijk? Welk mogelijkheden zien zij om in hun wijk gezond te leven? Om deze vragen te beantwoorden, gebruikte Hogeschool Windesheim de zogenaamde ‘Photovoice-methode’. Een participatieve onderzoeksmethode waarbij je als onderzoeker de kinderen op zoek laat gaan naar die plekken waar ze (niet) graag eten of spelen. Om ze vervolgens mee te laten denken over de oplossingen. Deze methodiek, die ook voor andere doelgroepen goed is te gebruiken, is nu beschikbaar voor andere onderzoekers door middel van een handleiding.

De handleiding – met daarin een stappenplan en tips & tricks – is opgezet door Lisa Wilderink, promovendus bij lectoraat Gezonde Samenleving van Hogeschool Windesheim. In het kader van het project MAPZ maakte zij gebruik van Photovoice.

Photovoice is een methode in het project MAPZ, een onderzoeksproject in de Zwolse wijken met de grootste gezondheidsachterstanden. MAPZ is onderdeel van het onderzoek naar Zwolle Gezonde Stad: een integrale aanpak gericht op het verkleinen van gezondheidsverschillen. Het project is gerichte op kinderen (en het gezin) en ouderen. De gemeente Zwolle wil dat alle kinderen gezond en gelukkig opgroeien. En dat ouderen gezond en goed ouder kunnen worden.

In de kennisclip over Participatief Onderzoek vertelt Lisa stap voor stap haar ervaringen met Photovoice.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *