Wetenschappelijke artikelen

Samen voor een gezonde wijk!

Wetenschappelijke artikelen:

Negen kernelementen die volgens betrokken professionals bijdragen aan het succes van Zwolle Gezonde Stad

Project MAPZ is onderdeel van het onderzoek ‘Twaalf jaar Zwolle Gezonde Stad’. Een ander deel van ‘Twaalf jaar Zwolle Gezonde Stad’ is een studie naar kernelementen van Zwolle Gezonde Stad, een integrale lokale aanpak om gezondheidsverschillen te verkleinen. Over de kernelementen van Zwolle Gezonde Stad zijn twee artikelen gepubliceerd, een in het Nederlands en een in het Engels.

Lees hier meer in het gepubliceerde artikel (Nederlands)

Lees hier meer in het gepubliceerde artikel (Engels)

 

Involving Children in Creating a Healthy Environment in Low Socioeconomic Position (SEP) Neighborhoods in The Netherlands: A Participatory Action Research (PAR) Project

In project MAPZ deden we in drie Zwolse buurten samen met kinderen onderzoek naar het gezonder maken van hun wijk. Dat deden we onder andere door gebruik te maken van de photovoice methode, waarbij kinderen zelf als fotograaf aan de slag gaan. De kinderen waren in alle fasen van het onderzoek betrokken; bij de opzet van het onderzoek, de uitvoer, de analyses en de actie-fase. We evalueerden het onderzoeksproces en delen in het gepubliceerde artikel wat wij leerden.

Lees hier meer in het gepubliceerde artikel

 

Participatief actieonderzoek met senioren tijdens corona

Ook deden we in project MAPZ samen met senioren onderzoek. Maar stel dat je een onderzoeksproject bent gestart met senioren over goed en gezond ouder worden in de wijk. En dat het doel is om hen te laten participeren als co-onderzoekers in alle fasen van je onderzoek, zowel bij het ontwerp, de uitvoer als de evaluatie. Wat als dan de coronacrisis uitbreekt, is participatie van senioren dan nog mogelijk en verstandig? Wij leerden dat er meer mogelijk en wenselijk is dan je denkt en publiceerden daarover een artikel.

Lees hier meer in het gepubliceerde artikel