Kinderen uit Diezerpoort brengen de wijk in beeld

Samen voor een gezonde wijk!

Kinderen uit Diezerpoort brengen de wijk in beeld

oktober 10, 2019 Nieuws 0

Afgelopen voorjaar zijn kinderen van de jeugdclub in de Indische Buurt en de meidenclub in Dieze (allebei clubs van Travers welzijn) op pad geweest in de wijk. Ze deden mee aan een foto-opdracht over gezondheid in de wijk. Samen met onderzoekers van Hogeschool Windesheim en jeugdwerkers van Travers maakten de kinderen foto’s van plekken in de wijk waar ze graag komen om te sporten, spelen, chillen, eten en drinken. Ook maakten ze foto’s van plekken waar ze minder graag komen. De kinderen vertelden waarom ze op deze plekken graag komen of waarom juist niet. De resultaten worden gebruikt in het onderzoeksproject MAPZ. MAPZ staat voor Meedenkend, Actief en Participerend Zwolle. Dit project wil de samenwerking met onder andere kinderen in de wijk verbeteren. De onderzoekers zijn benieuwd of het maken van foto’s een goede manier is om kinderen te laten participeren. Met de resultaten uit het onderzoek kan het gezondheidsbeleid beter worden afgestemd op de wensen en behoeften van de kinderen. Project MAPZ is onderdeel van de aanpak Zwolle Gezonde Stad.

Kinderen laten trots hun buurt zien
Tijdens de foto-opdracht vertellen de kinderen trots over hun buurt. Dieze is een gezellige buurt om in te wonen en spelen, volgens de kinderen van de meidenclub. Dit komt volgens hen omdat het een groene buurt is en er veel speeltoestellen en een skatepark zijn. Veel speeltoestellen zijn voor jonge kinderen. De meer uitdagende speeltoestellen voor oudere kinderen staan verderop in de wijk. Hier kunnen de kinderen niet altijd veilig en alleen naar toe. Dat vinden ze jammer. Ook in de Indische Buurt zijn er verschillende fijne plekken om buiten te spelen, volgens de kinderen van de jeugdclub. Schommelen en klimmen vinden ze leuk. De kinderen komen niet graag op plekken waar het vies is en bijvoorbeeld afval op straat ligt.

Foto’s maken is leuk en levert andere informatie op
De kinderen vonden het leuk om mee te doen met de foto-opdracht. Het afwisselen van spelletjes spelen en serieuze gesprekken voeren werkte hierbij goed. Ook de jeugdwerkers van Travers vinden de foto-opdracht geslaagd. Het is een leuke manier om in gesprek te raken met kinderen. Ze worden op een speelse manier gestimuleerd om out-of-the-box te denken. Voor sommige kinderen was de foto-opdracht niet uitdagend genoeg. Volgens de jeugdwerkers is het belangrijk om bij een volgende opdracht eerst de doelgroep goed in kaart te brengen en daar de opdracht op af te stemmen.

Hoe nu verder?
De foto-opdracht heeft veel informatie opgeleverd over wat de kinderen vinden van hun wijk, Diezerpoort. Daarnaast is het een goede manier gebleken om kinderen te betrekken bij het onderzoek. In het najaar komt er een vervolg op de opdracht. Dan gaan de kinderen samen met professionals aan de slag om de wijk daadwerkelijk te verbeteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *